getlev

Hoe haal je het meeste uit je elektrische auto?

Bereik is alles als het gaat om het rijden met een elektrische auto (EV). Als je lange afstanden aflegt, dan betekent een EV met een beperkte actieradius dat je vaker moet stoppen en opladen. Dat is natuurlijk iets dat je graag wilt vermijden. Het kan namelijk soms lang duren om een ​​elektrische auto op te laden.

Zorg goed voor de batterij

Zorg daarom altijd goed voor de batterij. De energiebron die jouw EV aandrijft is immers het belangrijkste onderdeel voor het maximaliseren van haar bereik. Of om het op een ander wijze simpel te zeggen: vermijd waar mogelijk het supersnel opladen bij een openbaar laadstation, ten gunste van de iets langzamere oplaadmethoden met de beste laadpaal voor thuis.

Probeer bovendien het vermogensniveau van de batterij tussen de 20 en 80% te houden. Dit helpt niet alleen de batterij te sparen en jouw geschatte bereik hoog te houden, maar een gezonde batterij zorgt er ook voor dat jouw auto beter haar waarde behoudt als jij deze ooit besluit te verkopen.

Tips voor je elektrische auto

Hieronder vind je nog een aantal essentiële tips om het meeste uit jouw EV te halen:

Rijd niet te snel

Het is zonder meer duidelijk dat boven de snelheidslimiet rijden af te raden is. EV rijders die lange afstanden afleggen, willen hun snelheidsmeter het liefst ook maximaal rond de 100 kilometer per uur houden.Hoe sneller je gaat, hoe meer kracht je uit de batterij moet halen om op die snelheid te blijven. 

100 Kilometer per uur is het punt waarop de meeste EV’s nog in staat zijn om zuinig met hun stroom om te gaan. Daarboven zal jouw bereik waarschijnlijk snel afnemen.

Gebruik de Eco modus

Veel EV’s bieden een speciale eco-modus die het vermogen van de energieverslindende functies in de auto beperkt. Denk hierbij aan de verwarming en het gaspedaal. Je zult hier zeker geen acceleratie records mee verbreken, maar het levert de EV zo wel het vermogen om langer door te rijden.

Rijd soepel

Net zoals bij het rijden in een benzineauto, is jouw bereik afhankelijk van hoe jij rijdt. Vermijd daarom het gaspedaal krachtig in te drukken om zo zo rap mogelijk de snelheidslimiet te bereiken. Dit zal tijdens het proces enkel maar meer batterijvermogen gebruiken.

Hetzelfde geldt voor op het allerlaatste moment op de rem te trappen. Door zachtjes te remmen of, idealiter, uit te rollen zal je ook energie besparen. Zorg er daarnaast voor dat de banden altijd optimaal opgepompt zijn.

Kies efficiëntere routes

Efficiënt rijden gaat niet alleen over hoe jij rijdt, maar ook over welke routes je daarbij neemt. Lange stukken ononderbroken weg zijn immers beter voor de energie-efficiëntie van je EV, dan een route waarbij je veel moet stoppen of moet vertragen om alle bochten te maken. Je snelheid aanhouden kost per slot van rekening veel minder stroom dan steeds weer afremmen en naar dezelfde snelheid optrekken.

De sleutel om het meeste uit jouw EV te halen is door efficiënter te gaan rijden. Net zoals toen jij vroeger het meeste uit een tank benzine probeerde te halen. Hoewel sommige van deze tips over het algemeen gezond verstand zijn, ben jij je misschien niet bewust van de andere. We hopen dat deze tips jouw elektrisch rijden zo een stuk economischer en comfortabeler maken.