getlev

Je oldtimer verzekeren: Alles wat je moet weten over een oldtimerverzekering

Ben je in het bezit van een oldtimer die je koestert als je eigen kind? Dan wil je natuurlijk dat deze bijzondere auto goed verzekerd is. Zeker als je veel (plezier)ritten maakt met je oldtimer is een goede verzekering essentieel. Maar hoe zit dat eigenlijk met een oldtimerverzekering? In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over je oldtimer verzekeren.

Wat is een oldtimer?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er wordt bedoeld met een oldtimer. Een oldtimer is in principe een auto die ouder is dan 25 jaar. Dit kan een klassieke auto zijn of een youngtimer, oftewel een auto die nog niet zo oud is, maar wel bijzonder genoeg is om als oldtimer geregistreerd te worden.

WA-verzekering verplicht

Net als alle andere auto’s in Nederland is het wettelijk verplicht om een WA-verzekering af te sluiten voor je oldtimer. Dit houdt in dat schade aan anderen of hun eigendommen verzekerd is als jij een ongeluk veroorzaakt. Als je alleen een WA-verzekering afsluit, ben je niet verzekerd voor schade aan je eigen oldtimer.

WA Plus of All Risk?

Je kunt er echter voor kiezen om een uitgebreidere verzekering af te sluiten zoals een WA Plus of All Risk-verzekering. Hiermee ben je niet alleen verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor schade aan je eigen oldtimer. Het verschil tussen beide verzekeringen zit voornamelijk in de dekking van schade aan je eigen auto. Bij een WA Plus-verzekering heb je recht op vergoeding van sommige soorten schade, zoals diefstal, ruitbreuk en stormschade, maar bij een All Risk-verzekering ben je voor alle schade verzekerd, ook als de schade door eigen schuld is ontstaan.

Belastingvoordeel

Als je oldtimer ouder is dan 40 jaar, dan valt deze onder de oldtimerregeling van de Belastingdienst. Je betaalt dan geen wegenbelasting, maar daar staat tegenover dat je maximaal 3000 kilometer per jaar met je oldtimer mag rijden. Let wel op, je moet je oldtimer dan wel minstens 25 jaar in bezit hebben.

No-claimbeschermer

Overweeg ook om een no-claimbeschermer af te sluiten. Hiermee bescherm je de korting op je premie als jij of iemand anders schade veroorzaakt. Zonder no-claimbeschermer verlies je al snel 5 schadevrije jaren en dat kan flink in de papieren lopen.

 

Het verzekeren van je oldtimer is niet ingewikkeld als je weet waarop je moet letten. Kies in ieder geval voor een WA-verzekering, maar overweeg ook een uitgebreidere verzekering zoals een WA Plus of All Risk-verzekering. Vergeet daarbij niet om ook een no-claimbeschermer af te sluiten. Zo kun je optimaal genieten van je geliefde oldtimer, zonder je zorgen te maken over financiële risico’s. Voor meer informatie kijk dan bijvoorbeeld eens naar een oldtimerverzekering van Univé.